Om Klanen

Denna sida håller på att byggas upp men du får gärna tjuvkika under tiden … 🙂

Embryot till klanen startade som en ide till marknadsavdelningen på Hammarby fotboll. Jocke Nieminen ville skapa en tartan och registrera denna åt Hammarby. Denna skulle sedan kunna användas i souvenirer och tryck för att skapa en visuell identitet för Hammarby. Inte för att ersätta den som redan fanns utan mer som ett komplement. Jocke bjöd in till ett möte angående denna idé via Hammarby Fotbolls gästbok som fanns vid denna tid.

Första mötet hölls på Broder Tuck om minnet stämmer och deltog gjorde Jocke, Åsvik och några till som jag skall luska ut vilka det var. Diskussionerna spann vidare medan ölen kom in och till slut hade idén med Hammarbyklanen skapats.

Kopplingen till Skottland

Det startade som sagt med en idé om att skaffa ett varumärke i form av en tartan för Hammarby IF Fotboll men då vi spann vidare på hur vi skulle skapa en egen klan för Hammarby så var det inte svårt att se kopplingen till Skottland.

Hammarby har genom åren inte varit bortskämda med segrar (i fotboll) men stödet har alltid varit där. Vi har alltid varig högljuddast och flest. Detta är inte helt olikt Skottlands egen ”Tartan army” vilka alltid finns på plats och högljutt stödjer sitt lag (i kilt).

Värderingarna

Vi kände också att det var viktigt att visa respekt för Skottlands traditioner och betydelsen av en Tartan. Då skapade vi den första förbindelsen och vi ville även vara en motpol mot många av de mer våldsamma grupperingar som finns genom att sätta en nolltolerans mot våld och andra oegentligheter i samband med match eller andra tillfällen när vår Tartan bars.

I starkt minne fanns även Daily Records bild av den Skotte (David McGow) som under Euro 92 kysste en Svensk poliskvinna (Marianne Lindkvist). Detta var bilden av hur vi ville framstå och positionera klanen.

Patrik i kiltKilten

Vi har idag XX kiltbärare i klanen och dessa har beställts i X omgångar. Varje kilt är måttbeställd och handsydd i Skottland. Det finns mängder med tillbehör men det går utmärkt att bära den till nästan vad som helst. Det är ett plagg som vilket som helst men det skall bäras och hanteras med respekt.

 

2 thoughts on “Om Klanen

  1. Sewe Byström

    Jag skulle gärna köpa en Hammarby killt, har alltid varit Bajare och gillar killt.
    Hur beställer jag en ?

    Reply

Lämna ett svar